Τοποθεσία

Η πόλη του Βαθέως βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού της Σάμου. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά στο βάθος του κόλπου από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Στο Βαθύ συναντάει κανείς μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίφημη κεντρική πλατεία του Πυθαγόρα όπου έχει στηθεί το θαυμαστό μαρμάρινο λιοντάρι, ένα αξιόλογο μνημείο που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία από το 1930, η Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί σπάνια έργα ντόπιων και μη καλλιτεχνών, καθώς επίσης και σημαντικά κειμήλια της ιστορικής πορείας του νησιού. Επίσης, στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορείτε να δείτε ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ηραίον και στο Πυθαγόρειο. Αυτό που αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε είναι το μουσείο κρασιού της Σάμου, όπου θα μάθετε για την ιστορία των βραβευμένων κρασιών του τόπου, αλλά έχετε και τη δυνατότητα να γευθείτε μερικά από αυτά. Στην ανατολική πλευρά του Βαθέως βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Ζώνης. Σε μια πανέμορφη τοποθεσία στα βορειοανατολικά της πόλης είναι κτισμένο το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής το οποίο προσφέρει μοναδική θέα στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου πελάγους.

Οι πιο κοντινές παραλίες από την πόλη είναι οι Ροδίτσες και η Γάγγου, ενώ σε μικρή απόσταση συναντάς και τις πανέμορφες παραλίες Κέρβελη, Ψιλή Άμμος, Ποσειδώνιο και Μουρτιά. Στο Βαθύ βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού, ενώ το αεροδρόμιο απέχει 18χλμ.

Πώς να ταξιδέψετε στη Σάμο

Αεροπορικώς

Υπάρχουν συχνές πτήσεις προς το Διεθνή Αερολιμένα Σάμου “Αρίσταρχος ο Σάμιος” είτε απευθείας από πολλές πόλεις του κόσμου κατά τη θερινή περίοδο είτε μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” αλλά και από το Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης “Μακεδονία”.

Με Καράβι/Σκάφος

Η Σάμος έχει τρεις λιμένες, το κύριο λιμάνι του Βαθέος, το λιμάνι του Καρλοβάσου και το λιμάνι του Πυθαγορείου.  Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να φτάσει κάποιος στο νησί της Σάμου είναι μέσω οχηματαγωγών πλοίων με συχνές καθημερινά συνδέσεις μεταξύ της Σάμου και της Αθήνας στο λιμάνι του Πειραιά, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Οχηματαγωγά πλοία είναι επίσης διαθέσιμα από τα περισσότερα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και από τα λιμάνια της Τουρκίας, Κουσάντασι και Σμύρνη.